Veiligheid

Veiligheid is zeer belangrijk bij het windsurfen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere gebruikers van het water.

Op de maarseveenseplassen zijn naast windsurfers ook zwemmers, kano-ers en duikers aanwezig. Als surfer heb je dus ook een verantwoordelijkheid naar andere gebruikers van de plas.

Veiligheidaspecten voor jezelf

Materiaal: Controleer of de surfplank en het tuig in goede staat zijn
Transport van materiaal: zowel over de weg als bij de waterkant
Goede surfkleding: denk hierbij aandrijfvermogen (bijv. zwemvest), warmte, bescherming tegen klappen en bescherming tegen scherpe voorwerpen (ook onder water, surfschoenen)
Jezelf: Niet overschatten en alleen in goede conditie het water opgaan.
Zon:
bescherm jezelf tegen verbranding en zonnesteek
Koude: houdt zowel de watertemperatuur als de boventemperatuur goed in de gaten. Zeker beginnende surfers moeten er rekening mee houden dat zij regelmatig in het water liggen en snel kunnen afkoelen.
Relationele veiligheid: Anderen laten weten dat je gaat surfen  - liever niet alleen gaan surfen. Houdt ook je medesurfers in de gaten en biedt hulp indien nodig.
Omgeving: De omstandigheden kennen met betrekking tot zaken als:
Dieptes en ondieptes, vaarroutes andere schepen, stroming, getijden, windrichting, zwemmers, bodemgesteldheid, verboden, geboden. De maarseveenseplas is zeer diep, alleen zeer dicht bij de kant is het ondiep.
Weerbericht bekijken niet alleen vanwege de wind maar ook voorspellingen over plotselinge weersomslagen zoals bijv. onweer.
Warme kleding + eten en drinken voor tussendoor en na het surfen.

Mocht je in de problemen komen, bij je plank blijven en naar de kant peddelen.