Veiligheid voor anderen

De windsurfer is op de maarseveenseplassen niet de enige gebruiker van het water. Naast de windsurfers zijn er ook recreatie zwemmers, lange afstand zwemmers, kanoërs en duikers actief. Voor ieders veiligheid (met name voor de duikers) is het van belang dat de windsurfers rekening houdt met de andere gebruikers.

In het plaatje worden de verschillende gebieden van de verschillende gebuikers weergegeven.

screenshot-from-2024-03-31-18-09-02

Duikers

Wanneer de duikvlag is gehezen (de vlaggenmast bij het water) zijn er duikers actief in de maarseveenseplas. Op dat moment moeten de surfers rekening houden met hun aanwezigheid.

- In het gehele gebied voor de sauna tot aan de overkant tot rechts tegen het recreatiezwemgebied kunnen duikers actief zijn. In noodsituaties is het in dit gebied mogelijk dat duikers naar boven komen. Bij een dergelijke 'noodstijging' zal de duiker zich kenbaar maken door of een noodboei los te laten of door veel luchtbellen te produceren. Mocht je dus opeens een boei of luchtbellen zien, zorg er dan voor dat je uit de buurt blijft.

Daarnaast zijn er twee gebieden waarin beginnende duikers actief zijn. Deze duikers kunnen zich dicht onder het wateroppervlak bevinden. Het is daarom verboden om in dit gebied te surfen wanneer de duikvlag is gehezen.

Deze gebieden zijn:

- links van het strandje: vanaf de kant tot aan de witte boei, vervolgens 20 meter naar links en vervolgens terug tot aan de punt bij de sauna. Tevens liggen daar 4 gele boeien waarbinnen een zgn. stijggebied voor de duikers is. Hierin worden stijgingen en dalingen geoefend.

- rechts van het strandje: De duikers gaan rechts van de steiger het water in. Vanaf de steiger gaan zij direct de diepte in. Ongeveer 50 meter verder op de plas liggen ook 4 gele boeien. Ook dit is een stijggebied voor de duiker. Voor het deel tussen de steiger en de 4 gele boeien mag alleen rustig gevaren worden (dus geen plané of foil op snelheid) omdat hier extra risico bestaat dat duikers moeten stijgen.

Kanoërs

Zoals je in de voorrangregels hebt kunnen lezen hebben surfers voorrang op kanoërs. Dit betekent niet dat we geen rekening met elkaar houden. De eerste voorrangsregel is immers goed vaarmanschap!

Voor het strandje ligt een kano-polo veld waar een aantal keer in de week wordt gespeeld. Wanneer je dit veld wilt doorkruisen, wacht even op een geschikt moment waarop dit mogelijk is.

Recreatie zwemmers

De zwemgasten van het Strandbad zwemmen achter de zwemlijnen (en mogen ook niet buiten deze lijnen zwemmen). Het is voor de surfer dan ook verboden om over deze zwemlijnen heen te varen. Mocht je onverhoopt toch het zwemgebied invaren, laat je zo snel mogelijk in het water vallen en zwem met je materiaal terug naar het surfgebied.

Lange afstand zwemmers

Over de gehele plas is het mogelijk lange afstand zwemmers tegen te komen. Houdt rekening met deze zwemmers en blijf zoveel mogelijk uit hun buurt.